tirsdag, november 04, 2014

Tirsdag

Det er tidlig tirsdag morgen. Ute begynner dagen å sette på lys og tåka siger opp mot fjellet. Det er skikkelig glatt ute . Jeg har akkurat vært ute på verandaen med fuglemat og det var litt risikosport. Gamle damer må tross alt ta vare på lårhalsen. Senhovd er helt hvit av snø og kan skimtes mer og mer ettersom lyset kommer og dagen våkner. Det er også snø i Svartli så vinteren har nok engang tatt grep. Nå er det nesten så jeg håper den slår seg til og setter tele i fjelljord. Hadde jo vært bra for alle de som lengter etter skiløyper og hvite vidder. Og når sant skal sies så er vi jo helt avhengig av dem også.
Men , hva har så dagene gått med til ? Jo , på fredag var det regn i bøtter og spann . Vi har i hvert fall ikke hatt noen tørke i høst. På kvelden tok vi det ganske så med ro. Den fine svigerdattera vår i Trondheim hadde burtsdag den dagen . Synd vi er så langt unna ellers hadde hun nok fått besøk. Men telefon , og gave, det fikk hun i hvert fall. Jeg var en liten tur på heimen til ho mor på kvelden. Der hersket fred og fordragelighet som vanlig. Resten av kvelden gikk til tv og strikking og planlegging av litt bakst
Lørdag starta vi seint . Jammen var det godt å sove lenge for en gang skyld .  Vi fikk oss en lang god frokost ved peisen . Så var det butikk og handling av ingredienser til den store bakedagen. hmf...
Vi dro bort til Toen for å vise bestemor bildene av leiligheten disse Trønderne har kjøpt seg  og selvfølgelig for å skravle og drikke kaffe. Alltid koselig det !
Vel hjemme begynte dagen å bli mørk alt for lørdagen var en slik dag som liksom aldri våknet helt den . Vi gikk tur innover heimsetervegen og da vi kom hjem igjen var det nesten kveld. I hvert fall måtte alt av lys på . Ute lå tåka tjukk som graut !. Det var tid for å brette opp ermene og få frem bakebolle og kjøkkenmaskin ! Hm.. dette må nok forklares litt. For det første er jeg en elendig kakebaker. Har visst alltid vært det . Da jeg som 15 åring snubla inn i en familie med et par superbakere tror jeg prestasjonsangsten slo meg ned i støvlene med en gang og siden har jeg vel aldri kommet meg ut av de skoa . Ambisjonene har nok dukka opp i små doser , men resultatet kom liksom aldri helt i mål. Så da lar man vel helst være da. For noen år siden dukka det opp noen vidunderlige produkter i butikken. Pakker fylte av pulver og på baksiden sto det ; tilsett vann og olje. Jippi ! Da fikk jeg også gode kaker. I hvert fall har jeg prøvd å tro det da... Men , jeg er da medlem i en slik hobbyklubb. Det er en bok klubb og siden jeg er flinkere til å strikke enn å bake så har jeg opp igjennom årene kjøpt meg noen bøker om det . Flere enn jeg strengt tatt trenger .. Jeg liker også å tro at jeg har full kontroll på denne klubben og at jeg alltid avbestiller slikt jeg ikke vil ha. Joda. Men så glepper det visst iblandt likevel. Og sist uke fikk jeg en bok med kakeoppskrifter i posten. Stønn !! Jeg var ganske kjapp til å tenke at boken skulle postes i retur dagen etter. Jeg har nemlig en god samling kakeoppskriftbøker også, som jeg ikke egentlig trenger. Men så måtte jeg jo se på boken da og jeg så, og jeg falt, pladask. Så da ble det slik at jeg nå har en kakebakebok til i samlingen min. Men, denne var likesom litt annerledes. Oppskriftene var lett å forstå. Veldig godt forklart. Kakene så normale ut (altså ikke som om de kom fra en baker ) . Jeg måtte bare prøve. Dette var  prosjektet på lørdag. Jeg starta med å bake en gulrotkake. Helt fra bunnen , masse raspa gulrøtter og greier. Den ble DRITBRA ! (excuse my language ). Jeg har aldri spist en så god gulrotkake jeg . Nå burde jeg jo  selvfølgelig hatt et bilde av kaken men det har jeg ikke og nå er den spist opp men neste gang så ...
Jeg bakte også en sjokoladekake med mandelbunn og sjokolademous. Veldig god den og. Kakebakeboken inneholdt også oppskrift på noe som mor alltid bakte til søndagskaffen når jeg var liten . Den skal også prøves i nær fremtid. (bilder kommer )Opplevelsen av å virkelig få til en kake var udelt positiv ! Må gjentas snarest føler jeg . Midjen min derimot burde legge ned veto. Jeg elsker kaker og burde ikke ha sånt i hus . Vinteren kan bli tøff..

Søndag var Allehelgensøndag. Dagen da vi tenner lys på alle gravsteder på kirkegården. Dagen hvor vi husker ekstra på alle som har dratt fra oss. Vi hadde bedt middagsgjester denne dagen og jeg var tidlig oppe og starta med forberedelser til det . Så dro jeg til Rollag kirke og var med på Allehelgensmesse sammen med mange andre. Det var en fin stund egentlig  tross alt. Audun prest snakket om det han kalte kjærlighetsarr. Og med det mente han alt det som er så vondt når vi mister noen. Den smerten blir langsom svakere, men borte blir det aldri for gode minner, kjærlighet og smerte vil lage kjærlighetsarr i sjelen. Det syntes jeg var en vidunderlig vakker betegnelse på noe som egentlig ikke lar seg beskrive så lett. Det var også godt å dele dagen og stunden med to nieser.
Hjemme igjen kom det middagsgjester og vi fikk en veldig koselig ettermiddag. Jeg håper vi kan få flere slike ! I det hele tatt burde vi være enda flinkere til å dele fritid og gode måltider med de rundt oss. Men så er det den der tidsklemma da. Og så er vi slitne og så er det kaldt, varmt, glatt, snø, vind, ja gud vet hvilke unnskyldninger vi har hele tiden.  Men vi fikk nå i hvert fall spist godt og snakka godt . Og på kvelden fikk jeg jammen med meg finalen i alt for Norge også.
I går var det opp på jobb og da gikk dagen som en røyk. På kvelden fikk vi oss en tur rundt Kjørkjebygde med bikkjene og så var det full kræsj i sofaen før vi sovna .(med magen full av de siste stykkene gulrotkake !!)  Vi var forresten innom butikken på vei hjem og der var det juleskokolade og julegodt og julepapir og julebøker. Jeg blir helt uvel av all denne altfortidligjulen jeg !
 Og i natt har det altså regna noe voldsomt ! Som sagt før, vi kan ikke klage når vi ser hvordan det er på Vestlandet , men i hvert fall så har nok det regnet blitt veldig kaldt i løpet av natta og i dag var verden hvit.
Ute i verden så har det blitt stille rundt denne Mannen som skulle falle når tid som helst. Hallo !! Vi som er damer vet jo hvor uberegnelig en mann kan være. Han trengte nok bare litt oppmerksomhet . Når det ikke blir sagt mer nå så furter han nok en stund før han slipper taket og kommer en sein natt når ingen ser han. Så det så !
Eller så er min bekymring i disse dager mest knyttet til regjeringens budsjettforslag. Hvis alt som nå har blitt foreslått går igjennom så spøker det for selve eksistensen til små bygdesamfunn slik som i Numedal. Man kan vel si at dette kan bli 2000 tallets form for svartedau, frembragt av en blå regjering ! Numedal kan ende som en utdødd, bortgjemt dal med nedlagte gårder og mørke spøkelseshus. Ingen jobber, ingen folk.  En annen ting som bekymrer er endring i trygdeordningen. Hvis det overhodet blir noen tilbake i denne utdødde dalen kommer garantert trygdeordningen til å jage ut resten ! Fytti katta !!  Det verste er i grunnen at jeg selv har sagt at det kanskje ville være sunt om de blå fikk styre en stund så kunne alle se hvor galt det ville bære av sted. Men, hvor mye klarer de å ødelegge på disse åra?  Huff ! Men jeg stemte ikke på dem altså og kommer heller aldri til å gjøre det .
Og midt oppi dette som er viktig skrives det fortsatt mye om uvesentlige ting som drikkfeldige skiløpere og fotball. Det sklir jeg glatt forbi .
Men nå er det altså mandag og jeg kan ikke sitte her å sludre lenger. Må komme meg ut på isen og på jobb . Ha en fin dag alle eller ingen !

Ingen kommentarer: