fredag, oktober 17, 2014

Fredag

Det er fredag kveld. Ute er verden hvit og den første snøen har gjort sitt inntog. Som alltid kommer den som julekvelden på kjerringa og til stor ergrelse. Min største ergrelse i så henseende er at bilen min ikke engang har en jekk !! Neida, i nye biler finnes det ikke jekk . Jeg som alltid har skrytt av at jeg kan bytte dekk sjøl, ja jeg har til og med  vært stor nok i kjeften til å si at man slett ikke bør være på veien hvis man ikke kan bytte dekk på bilen. Og nå, nei nå kan jeg ikke redde meg selv engang hvis jeg punkterer. Noe dritt er det . Kom ikke her og fortell meg at alt nytt er til det bedre i hvert fall.

Ja, så var det hva som har foregått den siste uka da. Forrige fredag var jeg jo på jobb som vanlig . På vei hjem fra jobb meldte jeg inn kjøkkenstreik og dermed  ble det middag på vertshuset . Der var vi i godt selskap med Anne Rimmen for de som vet hvem hun er. Hun vet for øvrig slett ikke hvem vi er så hun var nok ikk der for vår skyld nei. Men selv TV-heltinner må vel ha mat antar jeg . Ja, selv om de fleste av dem slett ikke ser ut som om de spiser.....

Jeg var forresten mye mer opptatt av en annen flott jente denne dagen jeg . Malala fikk nemlig Nobels fredspris og det var en verdig og veldig gledelig tildeling . Vel fortjent av en modig og flott jente ! Stå på !!

Gubben og jeg gikk kjørkjebygde den kvelden og vi snakket da om hvor fantastisk flotte farger det har vært i høst. Lauvet har rukket å bli skikkelig fargerikt uten at kulde eller vind har ødelagt . Vel hjemme ble det  full landing i sofaen og frem med strikketøyet . Soving er det dårlig med nå for tiden men så får en sove når en blir gammel. Hvis en er så heldig da. Men likevel var vi ikke akkurat oppe "før fugger`n feis" på lørdag . Vi tok det litt med ro. Denne dagen ble det forresten ganske så fint vær og siden søndagen ble meldt å skulle regne bort dro vi til fjells for å gå en liten tur. Møtte på noen harajegere og fikk høre om en stor elgokse som akkurat hadde passert. Den hadde selvfølgelig gått samme vei som vi skulle gå. Det gjorde at jeg ble veldig snakkesalig mens gubben fikk dypere og dypere rynke i panna og hans små forsiktige "hyyysjjj" ble høyere og mer hissig for hver meter .

 Men vi kom oss rundt Devegg og ned igjen i Votnedalen i spossnø og bekker små. Vi så store spor og bikkja fikk spora men gudskjelov ingen elg. Så vi var sånn passe fornøyde begge to , ja kanskje mest jeg da. Elg er best på fat og med brun saus til ! Basta !

Forresten så har skjæra begynt å servere oss ferdig drepte lemen på verandaen nå. Usj så kræselig !

Lørdagskvelden tilbragte vi i godt selskap (hverandre) og etter de siste ukers belastninger sovna vi i hver vår stol . Gud hvor sliten man blir av alt slikt !
Søndag regna det . På formiddagen besøkte vi den lille damen på heimen. Varmt og godt der . Vi dro bort til Toen og drakk kaffe og spiste nybakte, varme, nydelige skoleboller som svigervenninna hadde bakt. Husmora si det tenker jeg ! Resten av den dagen ble vel i grunnen også tilbragt rundt ovnen .
Mandagen starta med minus 3 kalde harde grader. Bilen var så til de grader innsausa i is og slik blir det når regnet først høljer ned og så fryser det på. Forbasket lite artig når man ikke har garasje og i tillegg bur oppi lia. Men, jeg kom nå på jobb i live denne dagen også. Det meste går når man må. Gubben og bror hans flytta hus til fjells den dagen. Sola kom forresten utover dag og selv om det var surt ble det riktig så fint. Det lille huset kom omsider på plass og vips, så har hyttefolket et anneks.
Tirsdag var det plutselig pluss to og høsten var tilbake. Denne dagen ble veldig travel på jobb og først klokka 18 vendte jeg nesa hjemover igjen. Men siden lediggang er roten til alt ondt (eller var det noe helt annet ?hm:..) ja i hvert fall så har vel aldri noen daua av å jobbe litt.
Onsdag var det Global Dignity Day. For fjerde år på rad arrangerte vi en dag hvor elevene fikk snakke om noe så vanskelig , men likevel så selvfølgelig , som verdighet. Det ligger mye arbeid bak en slik dag men det be i hvert fall veldig bra. På onsdag kveld var jeg på møte hele kvelden og så var den dagen over .
Så kom torsdagen og den hadde jeg gledet meg til lenge ! Litt fordi jeg da var ferdig med et ganske stort arrangement men mest fordi jeg rett og slett elsker  Ungdomsbokgildet  !

En hel dag sitter vi på Union scene og får servert 30 bokanmeldelser, 3 forfattermøter og to supre foredrag. Musikk av flinke elever og god mat. Herlig ! Det eneste som bekymret meg i går var at ungdomsbok trenden er og har vært lenge veldig preget av dystopi og en undergangsfilosofi som kan skremme vannet av en gammel dame som meg. Jeg liker heller ikke tanken på at ungdommen skal utsettes bare for slik destruktiv litteratur.  Det kan da ikke være bra ?! Så til neste år håper jeg litteraturen blir sjokkrosa og full av klisjeer. Nei forresten det var bare tull da. Jeg håper det blir roligere, snillere og blidere i hvertfall.  Men en fin dag var det . Jeg dro med en gammel kollega og vi hadde det så koselig . Ikke ofte vi sees men veldig koselig når det skjer. Da jeg kom hjem snødde det og da vi la oss var snøfillene store og tunge.

 Jeg var oppe i natt (slik gamle damer ofte må) og da var det veldig hvitt ute. Grøss og gru . I dag tidlig var det nok kommet en ca ti cm . Så vinteren er i gang .
Ute i verden er det ebola og elendighet. En klok og flott dame som jeg var sammen med på møtet på onsdag kveld lærte i hvert fall meg masse om ebola og ebola-land. Nå leser jeg aviser med et litt annet blikk. En annen flott dame fra samme møte reiser forresten til Afrika i morgen og jeg håper hun får en drømmetur !
I dag ble skattelistene lagt ut. Jeg går ut fra at mange nå sitter klistra til PC`n og søker på naboer og familie. Grøss. Jeg bryr meg i hvert fall ikke. Synes sånne offentlige lister over folks privat liv er skikkelig sosialpornografiske overgrep. Og det med det offentliges velsignelse !  Nå skal vi ha helg og jeg ser frem til ro og fred . Levende lys , god mat, godt selskap og mye søvn ! SÅ får det nå bare snø så mye det vil for meg ....

Ingen kommentarer: