mandag, mars 02, 2015

Mandag

Det er mandag ettermiddag. Denne aller første mandagen i mars 2015 har vært en dag med grått og bittelitt blå himmel innimellom. Et par små kuldegrader var det da jeg dro i dag tidlig men utover dag ble det varmegrader og mye vått i lufta. Det våres !
Men siden jeg har hatt ferie og ikke hatt tid til skriverier får jeg vel ta for meg uka som  har gått.
Mandag kveld kom  det en melding fra en lykkelig ung dame i Kongsberg som hadde kjøpt seg ny bil . Det tror jeg blir veldig bra. Jeg dro hjem en time tidligere enn vanlig den dagen og den timen ble til en god trimtur innover mot fjellet . Herlig , selv om kroppen kjenner at den er både for tung og for treg.  På kvelden strikka jeg litt og så bakte jeg jammen en ladning brød også. Herlig med lukta av nybakt brød i huset .

Tirsdag morgen snødde det og jeg dro på jobb. Ganske stille og rolig på jobben disse feriedagene . Jeg slutta en time før vanlig tid denne dagen også og jammen ble det er trimtur den dagen og. I et voldsomt snøvær.
 Dina stakkars var så uheldig å komme iveien for en skje med syltetøy og måtte både klippes og bades tirsdag kveld. Etterpå furta hun under teppet i et par timer men det er helt vanlig det ..

Onsdag våknet vi opp til strålende sol og fint vær.  Utpå formiddagen fikk vi en invitasjon til lunsj borte hos svigervenninna og det smakte veldig godt. Etter det måtte jeg bake litt for vi skulle på møte om kvelden og jeg hadde lovet bort kake. Det gikk igrunnen greit det . Både møtet og kaka. Møtet var et valgmøte . Vi må snart ha klar listene til menighetsrådsvalget til høsten. Jeg er veldig spent på om vi klarer å få nok folk med. I verste fall må vi søke om å slå menighetsrådene sammen og bare ha ett for begge kirkene. Du kan godt si at dette sikkert hadde vært en god løsning men samtidig så tenker jeg at det også er et lite nederlag for oss hvis vi virkelig ikke har mange nok mennesker i kommunen vår som har et forhold til kirken sin og vil gjøre en innsats. Det skulle ikke være så fælt vel . Jeg har ihvertfall bestemt at for min del er nok, nok. Jeg gir meg nå etter ti år. Jeg er kjempestolt jeg, over alt vi har gjort på de åra og da synes jeg det er på tide at noen andre kan trå til.  Møtet ble som alltid givende og kreativt. Mye latter og god prat. Det er en fantastisk fin gjeng som jeg helt sikkert kommer til å savne noe innmari!!
Onsdag formiddag var jeg også en tur på stabburet. Jeg leita etter et par leirkrukker jeg vet jeg har et sted. De fant jeg jo ikke men jeg fant i stedet noen gamle amerikabrev. De ble med inn og med en kaffekopp klar satte jeg meg til å lese. Det er utrolig moro å lese slikt. Brevene var sendt hit til Lien i 1913 og hun som skrev kalte seg Jane. Vi vet at hun het Jøran men det måtte nok endres til noe med Amerikansk svung tenker jeg. Første del av brevet er som Amerikabrev pleier. Om mangt og meget. Avlinger og vær og kjente de har snakket med. Andre del var mer personlig. DAmen hadde nemlig en meget pågående frier. Han ville de skulle gifte seg til høsten. Alle sa hun burde for karen var både snill og grei og velstående også. Men Jane var i tvil for egentlig likte hun jo ikke fyren. Hun spør sine foreldre om råd og så ber hun dem brenne brevet når det er lest. Brevet som jeg sitter å leser 100 år etter. Det hele er veldig morsomt og spennende. Skulle jo gjerne visst hvordan hun ble kvitt han. Vi vet nemlig at damen aldri ble gift.  En god historie er det ihvertfall.

Torsdag morgen hadde vi fullt program og denne dagen hadde sola stikki av igjen også. Gubben skulle på behandling hos fysioterapauten på formiddagen og jeg benyttet den tiden til å besøke den lille damen på heimen. Hun har hatt et litt negativt syn på den nye frisyren til minstedatteren og siden damen ikke har så mye sperrer på hva hun sier lenger så har jeg fått høre det ja. Men akkurat denne dagen hadde hun visst glemt det og for da hun så meg strålte hun opp i et smil og så sa hun , nei, har du klippet deg ? Det kledde du godt . å si fin du er. he he he ja da hadde nok pipa fått en annen låt. Så lenge det varte da.

Etter alt dette skulle gubben og jeg nedover til Kongsberg. Og nå begynner vi å bli gamle synes jeg . Gubben skulle nemlig til øyenlegen og jeg skulle på røntgen. Gubba noe som vi har havna i reparasjonsalderen altså ! Vi stappa nå bilen full av bikkjer for de må jo selvfølgelig være med overalt de. Etter bilen hadde vi henger for vi skulle ha med sommerdekkene til golfen til Ingunn som skal selges. Av alle ting i verden ble vi stoppet i promillekontroll ved Veggli kirke !! Hallo ! Det er ikke verdens mest logiske sted å ha en sånn kontroll på en torsdags formiddag . Men gubben blåste nå grønt og vi fikk noen hyggelige ord med på veien videre fra politimennene. Vi slo vel over på at de antagelig var tipset om noe og ventet på andre enn oss. Men moro var det nå lell.  Føret nedover dalen var grått og ekkelt. Og på Kongsberg frista det slett ikke til å være ute. Det var jo Kongsberg marken denne uka men den har visst blitt til en vinterfestival  og i storgateområdet var det ihvertfall ingen god gammel markensstemning. Vi fikk nå sjekka både krokete fingre og vonde øyer og antagelig holder vi vel ei stund til tenker jeg. Vi kjente at vi kunne trengt noe mat og begynte å se oss rundt etter et sted å få oss middag. Det er ikke så enkelt i Kongsberg det . Det er liksom ingen gammeldags kafeteria lenger. Gubben fikk dype sinnarynker i panna og mumla noe om fordums dager med sentrumskafe hvor man fikk kjøttkaker og kålstuing. Joda, alt var nok mye bedre føritia . Vi endte med at vi fikk med oss Ingun og Magnus og så dro vi til Lampeland hotell og spiste middag der . God gammeldags middag . Og da var jo vi gamlingene fornøyde. he he 
 Det var mørkt og kveld innen vi var hjemme og da var det bare fyring og TV som gjaldt resten av den dagen. Mens gubben var hos øyenlegen hadde jeg shoppa litt nytt til kjøkkenskapene og litt nytt til å pynte bordene med også. Vårlige farger er fint det når lengsel etter vår blir stor !
Før vi dro den dagen hadde vi hentet posten og der var det jammen pakke til meg fra Halden . Den pakket jeg opp på kvelden og der var det verdens fineste flotte strikkebag !! Ja ikke en bag som var strikket altså men en bag til å ha strikketøyet i. Genialt og veldig pen !

Fredag hadde sola vunnet over skyene igjen og det var en deilig dag . Jeg skulle i en begravelse på Rødberg og dro oppover litt tidlig for å hande litt før begravelsen. Og da jeg kom hjem igjen var det så fint at jeg tok med meg Luna og stakk til fjells. Gubben var trygt parkert forran TVn med noe skigreier og det har han vel egentlig vært hele uka i hver eneste ledige stund. Jeg er vel nordeuropas minst interesserte . Jeg er ikke et fnugg imponert av en høglydt trønder heller. Han har nesa akkurat så høyt at en vakker dag kommer det nok en fugl og skiter nesa hans full tenker jeg . Men jeg skal ikke si mer om det for ifølge gubben min er jeg ei sur gammal snerpe når jeg begynner å snakke om det der . Faktisk har han litt rett . Jeg blir nesten redd min egen gammeldagse moraltankegang  når jeg ser meg selv i litt perspektiv. Fytti !

Vel altså , tilbake til fredagen og det fine været. Jeg fikk meg en flott times tur opp til Killingdal i strålende sol og vintervær og det er faktisk bedre enn ski på TV . Udiskutabelt !
Resten av fredagen gjorde vi slett ingenting når jeg tenker meg om- Men har man ferie så har man ferie.

Lørdag var det snø og uvær igjen. Så været denne uken kan ihvertfall ikke sies å ha vært videre stabilt. Denne dagen hadde jeg en bakedag . Måtte jo det for jeg regnet jo med noen kaffegjester i løpet av helga. Og gjester fikk vi utpå eftan . Koselig var det !! Gave fikk jeg også .

Søndag morgen var det burtsdagen min og før jeg hadde slått opp øya begynte det å tikke inn meldinger . Og det gjorde det jammen hele dagen jamt og trutt. Jeg dro ned til den lille damen for å feire litt med henne også på formiddagen. Hun blir litt lei seg over at hun glemmer burtsdager og sånn men jeg sa til henne at så lenge vi kan være sammen og feire med en god kopp kaffe så er det da vel det samme om det er hun eller jeg som husker dagen !

I vår familie er det mange dager akkurat i februar - mars så etter bygdeheimbesøk dro vi over på andre siden av dalen for å feire to karer der. Der var det selvfølgelig deilig kake. Det er det jo alltid. Utveksling av gaver ble det også. Så nesten ut som julekvelden jo når tre burtsdagsbarn pakker opp samtidig . Og jeg fikk så mye fint att !
Ute var det et skikkelig grisevær . Mor har alltid sagt at jeg kom med våren og at det var flott vær den dagen jeg ble født. Vel, 54 år etter slo det ikke til gitt !
Vi hadde bedt middagsgjester denne dagen vi og i snø og føyke kom de sånn utpå ettermiddagen. Da fikk jeg også en gave som jeg ble veldig glad for. Jeg har nemlig i mange år ønsket meg et besøk i operaen. Og nå skal det bli virkelighet ! Den 6. juni skal jeg og yndlingsdatteren se LaTraviata på den norske opera. Jeg gleder meg som en liten unge til det !!

Ltt flere gjester dukka opp etterhvert og søndagskvelden ble veldig koselig den . Sønnen i Trondheim ringte også og det var en veldig koselig avslutning på en god burtsdag det .
Så, da var både helga og den lille ferien over .  Bortsett fra all sporten på TV er det vel ikke så mye nyheter som har blitt slått stor opp. Det som er en kjennsgjerning er at ute i verden driter de vel i nordmenn og svensker so kives på flate fjøler.  På mer lokalt plan kom det denne uken frem at Helseekspressen nå skal være ubemannet . Ja det vil si , bussjåføren skal jo kjøre bussen da men han skal ikke ha med noen sykepleier og det skal ikke være med noen båre lenger . Hva er da vitsen med en helsebuss ?? Dette var slett ikke uventet men aldeles idiotisk. Jeg har i ganske mange år gnåla etter å se tall som viser en økonomisk gevinst ved å bedrive en slik buss. Det er aldri lagt frem . Ei heller har vi noensinne sett en evaluering av tjenesten. Ikke før det plutselig sier at dett var dett. Helsereformen i Norge må nok også de rød/grønne ta mye av skylden for . Mye av galskapen starta i deres tid.  Men nå har vi tydeligvis en regjering som vil ha søndagsåpne butikker og søndagsstengte sykehus. En slik regjering vil IKKE jeg ha ihvertfall.  Så da får vi nå se hvor galskapen ender. En klokt hode sa at man burde vel heller bare ta Numedalsbussen for der var det ihvertfall friske folk som kunne hjelpe hvis en trengte det .

Jammen fikk vi til en liten tur innover i kveld også ! Det var riktig deilig og himmelen var full av røde skyer. I kveld starter en ny serie på TVn som jeg vil ha med meg og når jeg tenker meg om er det vel att litt kake i skapet også... sukk..

Ingen kommentarer: