torsdag, mars 26, 2015

Torsdag

Det er torsdag morgen . Vi nærmer oss ukeslutt og påskeferie og jeg har vel igrunnen inntrykk av at mange allerede er i både helgemodus og feriemodus allerede.  En hel uke har gått siden sist jeg skrev på bloggen så jeg får ta et lite tilbakeblikk og få det lastet inn i evigheten . Nettevigheten.
Jeg begynner med forrige fredag . Dette var en historiesk dag i Norge siden det denne dagen var full solformørkelse på Norsk jord. Dette betydde at på Svalbard var det 100% formørkelse mens her hos oss var det vel ca 88 % bare. Men nok til at det var en stor begivenhet. Det var hele 61 år siden sist. Grunnen til at jeg vet det er at den forrige fant sted når broren min ble født og den historien har mor fortalt mange ganger. Det ble mørkt , kaldt og fuglene sluttet å synge fortalte hun.  Vel , da jeg sto opp den dagen var det regn og grått og ikke en antydning til blå himmel engang. Sol var ett fremmedord denne dagen ja.

 Jeg pleier alltid å kjøre rundt med kamera i bilen men siden gubben og jeg bytta bil dagen før var ikke kamera med. Jeg kom på det da jeg var nesten nede i Veggli og et lite øyeblikk vurderte jeg å snu. Men, med det været så jeg ikke hensikten i å bruke tid på det heller. Det skulle jeg jo angre bitter på for skydekket sprakk og sola dukket opp akkurat i tidet til at vi fikk se månen gjemme den så godt den kunne. ALle elevene fikk se også . Selvfølgelig gjennom trygge sveisemasker . For det er sterke stråler som kan være farlige å se på når sola prøver alt den kan å skinne rundt en måne som dekker mer og mer. Så jammen fikk vi opplevelsen med oss likevel. En ting er ihvertfall sikkert. Forsvinner sola dør vi fort. Det sises at innen 48 timer vil temperaturen synke til minus 48 grader . Jeg tviler ikke for det ble faktisk merkbart kaldere når 88 prosent var borte i et lite minutt. Nå er det 46 år til neste gang og det er det vel tvilsomt om vi får med oss.
Resten av fredagen gikk som fredager pleier. Og da kvelden kom slokna jeg fort i en stol forran TVn. Ukeslutt !

Lørdagen kom med et strålende flott vær. Mildt og fint og sol ! Ganske typisk at det var slik når jeg bare var nødt til å leke husmor. Men det nytter ikke å sippe over slikt. Ikke har jeg råd til hushjelp og strengt tatt har vel ingen av oss vondt av litt husarbeid heller. Man blir vel ikke hverken solbrun eller sprek av det men det er utrolig tilfredstillende når det er gjort. Så jeg bretta opp ermene og i løpet av dagen ble huset vaska, sengene skifta på, ukas brødbeholdning bakt og jammen ble det en liten kake også. Jeg driver å øver meg til en komfirmasjonskake som skal leveres i mai engang.

Ingunn kom hjem en tur utpå dag. Med nybilen full av sommerdekk . Alltid koselig når Ingunn kommer hjem og nå var det lenge siden sist. Så vi fikk en koselig kveld med prat, mat og Film. Utover dag fikk vi også vite at det var surt og kaldt på fjellet så da gjorde det ikke så innmari mye likevel at jeg ikke kom meg ut på tur liksom.Og vi satt faktisk ute på verandaen og drakk kaffe . I ti minutter eller så...

Søndag morgen var gråværet tilbake. Denne dagen hadde jeg fullt program så det ble ikke mye helg for meg . Det var nemlig messe i Rollag kirke med påfølgende årsmøte i menigheten. Da skal det alltid være kaffe og sånn. Veldig koselig men det tar litt tid. Denne gangen hadde vi også besøk av en dame som har startet et veldig spennende prosjekt. Hun prøver nemlig å gjenskape gamle Veggli stavkirke ved hjelp av digitale hjelpemidler. Målet er en 3-D figur som skal vise sånn noenlunde hvordan kirken har sett ut. Hun er bare i startgropa ennå men dette blir så spennende å følge med på videre. 

Klokka ble ettermiddag før jeg var hjemme igjen og da rakk jeg akkurat å spise middag med Ingunn før hun måtte dra hjem igjen til Kongsberg. 

Mandag morgen dro jeg på arkivsamling på Kongsberg sammen med en kollega. Vi skulle være der i to dager. Det er egentlig litt sånn merkelig å overnatte på hotell på Kongsberg. Føles nesten litt syndig . he he Det er jo nesten hjemme liksom. Er jo så vant til at vi må kjøre nedover på alt mulig rart. De to dagene gikk fort. Mye å få med seg og mange fjes og gjøre seg kjent med. Det aller siste vi fikk servert før vi ga oss på tirsdag var et foredrag som het "Straff i skolen". Det var utrolig interesant og jeg lærte ihvertfall noe nytt. Bakgrunn for det hele var at i 1889 ble grunnskolen innført i Norge. Sammen med den ordningen kom det også en lov som sa at skolen hadde rett og plikt til å straffe skolebarn som hadde fravikende oppførsel av ymse slag. Det ville altså si at skolebarn kunne og skulle få straff i form av ris på blanke messingen eller slag med spanskrør på hender eller lår og legger. Straffen skulle utføres med et vitne og det skulle protokollføres. Jentene kunne bare rises tiol de var ti for etter det kunne de vel ikke dra ned buksa på jentene antagelig . Tenk at denne ordningen varte helt til 1936 . Da ble det ikke lenger lov å slå norske skolebarn. Men vi vet jo at det ble praktisert mange andre grusomme former for avstraffelse likevel. Lenge !

IKA (interkommunalt arkiv) på Kongsberg hadde fått noen slike straffeprotokoller inn til arkivering. En av historikerne som jobber der fattet stor interesse og han fikk dratt igang et prosjekt rundt protokollene og temaet. 6 forskjellige norske tegnere fikk i oppgave å lage tegneserie over temaet. Det har resultert i et tegneseriehefte og en forestilling som DKS(den kulturelle skolesekken) når holder for videregående elever. Kjempespennende ! Gudskjelov går verden fremover og i dag er vi vel helt vekke fra sånne former for avstraffelse.
Etter vi var ferdige på tirsdag ettermiddag rakk jeg akkurat en klippetime før vi dro oppover dalen igjen. Nå begynner det å minke på det svarte håret og jeg har nesten bare grått igjen. Jeg trives igrunnen med det sånn og er glad jeg er feridg med den faringinga. Mye styr med det !

Vel hjemme fikk Luna og jeg oss en god tur innover fjellveien. Det var en skikkelig vårlig kveld med varmegrader og fuglesang. Jeg tok bilde av både sukkertopp og hestehov. Hurra ! Våren stakk akkurat innom !

 Men etter den søte kløe kommer den sure svie... Onsdag morgen var verden hvit av ti cm nysnø. ÆSJ !! Det var en sur frue som måka frem bilen på tunet og dro på jobb. Gubben skulle på sykehuset og måtte ta en måkesjau han og . I løpet av natta hadde vi hatt besøk av en stor pusekatt (gaupe) og jeg måtte fotografere spor før jeg dro . Dokumentasjonen måtte jo sendes øvrigheita . Man vet da hva man har som plikt kan du vite.

Når man har vært borte fra jobb i to dager er det alltid travelt å komme tilbake. Mailer og post og oppgaver . Men det er bare bra det . Dagen gikk fort .Jeg hadde bestemt at jeg skulle bruke kvelden på å rydde og vaske til påske. Og det gjorde jeg . Jeg rakk også å besøke den lille damen på heimen og lage påskestemning der og. Hadde handlet blomster og la på duker og satte frem gule lys. Hun var veldig fornøyd og glemte helt at hun egentlig ville legge seg da klokka var sju. Hun er fremdeles litt urolig for at dattera har blitt så grå men sier at det er nå stilig også da.  Utpå kveld fikk vi besøk av en som jobber med et nytt kart over Vegglifjell. Løyper og stier og fiskevann skal inn på nytt kart. Dette tror jeg blir veldig bra .

Det har snødd i hele natt og i sted da jeg var ut nådde det til langt opp på knea. Fytti katta , det er vel igrunnen nok nå. Eneste trøsten er at den forsvinner fort igjen bare sola dukker opp.
Ute i verden har det nok en gang vært en flyulykke. Ekle greier.  Avisene i dag skriver om snø-kaos og i går var Mette-Marit på Kongsberg. Joda , det er visst nok å skrive om. Men jeg må slutte nå. Må komme meg avgårde. Men først skal jeg slenge ved noen bilder i all denne teksten. Ble litt lang i dag

Ingen kommentarer: