mandag, april 06, 2015

Mandag

Det er mandag og det er 2. dag påske. Påsken er med andre ord omtrent over. Jeg har hatt litt sånn skrivetørke hele påsken og det er vel kanskje bare sånn det skal være. Man skal vel bruke fridager på anna enn å sitte ved PCn hele tiden. Men nå er nå den berømte påsken slutt så da er det vel tid for en liten oppsummering. Ja det er jo viktig for ettertiden i det minste. Jeg oppdager stadig at jeg har en fordel i ulike diskusjoner rundt tider og steder og hendelser. Jeg har det nemlig dokumentert , på nett ! Aldri så gæli anna det er godt for noe.
Påsken må vel sies å ha være ikke så værst hva vær og føre angår. Det har vært kaldt men noen dager har sola varmet godt. De kalde nettene har gjort at løyper og snøføre har holdt seg godt og det er jo bra for de som liker det . Her i huset har ikke skia forlatt smørebua engang og vi kan vel si de har fått et hvileår da. Ble ikke slik i år. Men så står de vel klare til et annet år.
Søndag kveld kom vi til å huske at Luna fylte 6 år denne dagen og den lille luringen sneik seg opp i sofaen og feira litt på egenhånd der utpå kveld. ( i går fikk vi beskjed om at Barlinn, Lunas mor hadde måtte avlives . Trist beskjed og hun ble bare 9 år)

Mandag i påskeuken var jeg på jobb rett og slett. Denne dagen var det grått og snø i lufta . Jeg så ingen grunn til å bruke opp avspaseringstimer på ett sånt vær. Ikke var det noen som kom hjem til påske heller ennå så da var det greit å være på jobb.  Der var det som man forstår ikke mange sjelene . Ihvertfall fantes det ingen lærere men det var vel heller ikke å vente det . Resten av mandagen gikk med til bikkjetur og ikke noe mer med vett i.

Tirsdag var det fint vær men det var en sur kald vind. Jeg hadde bestemt meg for at denne dagen skulle det taes ett skikkelig rufs i soveromsavdelingen i andre etasje. Så denne dagen gikk med til rydding og vasking av vegger og tak . Lufting av klær og sengeklær og en aldri så liten kasteseanse. Et træl mens det står på men du verden så godt når det er gjort. Jeg har stadig noen poser og esker å rydde i med ting som er etter mor og far . Denne dagen ble jeg nok en gang glad for at de ikke har kasta alt mulig .

 Jeg fant nemlig et "Gå-kort" ! Og hva er så det ? Jo da jeg gikk i 2 klasse var onkel Politi på skolen og vi måtte visst ta en test for å vise at vi var gode trafikanter . Vi fikk så utstedet et gå-kort som varte så lenge vi gikk riktig . Hm.. er det gyldig ennå tro ? Det var ihvertfall moro å finne selv om jeg hadde glemt alt sammen . En annen ting jeg fant den dagen har jeg hatt en større leiteaksjon etter før. Det var minneboka til moster Solveig . Og den sto nå plutselig der da, midt i bokhylla , er jo helt logisk det . Og øya er vel det man blir først blind på har jeg hørt. Så jeg måtte litt flau sende melding til søstera mi at den etterlyste saken som jeg påsto jeg ikke hadde , jo den sto i bokhylla på roterommet den .

Gudskjelov er søstera mi en sindig dame som tørt kommenterte at det var fint så visste vi jo hvor den var da.  Mens jeg jobbet og vasket og styra så jobba gubben min oppe i bommen sin. Der var det litt av hvert som stadig måtte fikses av ledninger og tømminger og styr. Og midt oppi hele greia så var formen ganske dårlig . Ikke noe moro det . Jeg klarte å få bakt brød til påske denne dagen og en tur med bikkjene ble det også. Dina stakkars blir så full av søle når hun går tur nå at det er nesten ikke bra. Rett i dusjen må hun . Og drit sur blir hun ..

Onsdag morgen stakk vi avsted til Kongsberg. Gubben hadde fått seg en time hos kiropraktor og håpet formen skulle få litt hjelp da. Jeg ble med for å bruke opp litt tid og for å få kjøpt meg nytt strykejern og ny håndmikser. Noen ganger går nyttige duppedingser i stykker rett og slett. Vi dro tidlig og allerede ved ellevetiden var vi på vei oppover igjen. Denne dagen var det også fint men isende kaldt og vind. Da vi nærma oss Flesberg begynte telefonen å kime og da var det stopp i bommen. Brannvesenet sto og delte ut brannsikkerhetsinfo til hyttefolket denne dagen . Et flott tiltak.
 Så vi dro rett opp dit for gubben trodde sikkert det bare var å restarte hele greia. Det var nemlig fiberleverandøren som hadde kjørt en oppdatering den dagen klokka 11.30. Av alle dager i året måtte de liksom gjøre det en slik dag . Siden hele anlegget er en gedigen datamaskin vet vi jo at når det er oppdateringer må vi re-starte. Men nei da, så enkelt var det ikke !  Vi måtte bare skynde oss hjem, skifte og opp igjen å jobbe.

Den dagen jobba vi til klokka var nesten ti på kvelden . Da først kom det en melding om at fiberleverandøren skjønte at de hadde gjort en feil og fått et brudd i et kort . Så da hadde de fiksa feilen. Support på fiber-leverandør skulle forøvrig ha 15-tusen for å svare på spørsmål på telefon denne dagen. Herregud !!!! Det var altså ikke bomanlegget det var noe feil med. Akkurat som gubben hadde sagt hele dagen ! Dette kosta nok veien masse penger og det vil nok få et etterspill. Folk har ikke med seg kontanter når de vet det er en bank-kortautomat. Og uten fiberlinje virker jo ikke automaten, så enkelt er det .

 Jeg regnet etter at hver 5 som kom måtte vi bare slippe igjennom uten at de betalte. Og for en jobb ! Hver eneste bil stoppa vi og sjekka og tok imot penger fra de som hadde det . Men folk var hyggelige og blide og alle fikk med seg et rungende GOD PÅSKE på veien fra min side . Da vi endelig kom oss hjem var jeg så kald at jeg måtte gå i dusjen for å få varmen i meg igjen. Og jeg tenkte vel at hvis jeg ikke blir forkjøla nå , nei da er det et påskeunder . he he Onsdag var også 1 april. Det er en dag jeg intenst hater . Jeg er nemlig ganske lettlurt og i tillegg blir jeg skikkelig sur når jeg blir lurt. Dårlig kombinasjon. Joda , jeg ble lurt denne gangen også. Og like sur blir jeg . Huff, godt det tullet er over.
Torsdag morgen kom . Denne dagen var det også fint og kanskje dette faktisk ble den fineste dagen i hele påsken. Det blåste litt da også men ikke så ille som dagen før. Jeg hadde ikke fått bakt en eneste kake til påske så dette ble bakedag. Det var bare å sette igang det . Så innen Ingunn kom utpå ettermiddagen hadde jeg bakt 3 kaker og var klar.  Ja , jeg fikk til og med laget skikkelige ekte winerbrød. Sånne med smør som man kjevler inn i deigen. Noe forferdelig klin men smaker himmelsk ! Tror imodlertid ikke jeg kommer til å bake det så veldig ofte.

 Vi fikk moa oss til oppe ved stallen utpå dag og der var det lunt nok til at vi kunne sitte og fyre i bålpanna. Vi kokte oss kaffe og kosa oss det . Behøver jo ikke dra langt på påsketur når en bur på fjellet . Ingunn kom hjem i en sky av skummel røyk og jammen hadde hun fått en diesel lekkasje i den nye bilen sin. Den står nå her og skal få sitte bakpå en annen bil på vei hjem til Kongsberg igjen. Godt man har garanti på bil man nettopp har kjøpt ! Og godt ikke bilen sto i full fyr slik vi trodde en stund. Grøss !

På kvelden på torsdag dro Ingunn, Olaf og jeg på Fjellstua for å delta på påske-quiz. Gubben skulle ogsåå vært med men formen svikta totalt . Vi var team "godt spørsmål" vi og vi klarte oss bra ! Vi kom på en andreplass og ble bare slått med ett poeng og det av ett lag med 4 ! Så egentlig burde vi jo vunnet . he he .Det gikk ihvertfall hele kvelden og det var nå moro. Jeg tror det var bortimot 30 lag og Fjellstua var full av masse påskestemningsfulle (og noen var fulle av andre ting også) hytte og bygdefolk .

 Det var en flott fullmånekveld denne kvelden og jeg trodde at jeg ikke skulle få sove stort for sånn er det bare når det er fullmåne. Alle mulige verkevondter dukker opp da. Hm.. mulig det er min indre "varulv" som prøver å komme ut og det derfor verker overalt og holder meg våken. Ihvertfall blir fingrene mer og mer krokete. Men jeg sov nå som en stein og ingen varulv kom denne gangen heller. Fikk tatt fine bilder derimot.

Fredag morgen dro Ingunn nedover til Flesberg. Hun og Magnus er på hus-jakt og denne dagen var de på visning på Lampeland. Spennende med sånne visninger. Gubben kjørte meg inn til Fjellstua og der myldra det med folk ! De skulle ha grillunsj der fra klokka 12 og jeg tror ikke det var noe problem å bli kvitt maten nei. Flott at de har så bra kundekrets ! En kjapp tur inn for å hente premien fra quizzen var det jeg gjorde før jeg gikk hjemover med tre bikkjer i band og det var litt av en tur ! Så mye biler og så mange som kjører altfor fort. Huttetu !! Men vi kom oss da hjem. Utslitte og fulle av søle .

Det var forresten et deilig vær denne dagen også . Litt kald luft var det ,men mindre vind denne dagen og masse masse sol ! Det tine bare ikke noe særlig for i skyggen var det tæla hele dagen.  Ingunn og Magnus kom oppover igjen og så var vi klare for påskens store "ete-gilde" Hvert år så er vi så heldige at vi blir bedt på koldtbord hos svigervenninnna på andre siden av dalen. For å si det sånn , vi drar aldri sultne derfra ! Herlig var det som alltid ! Da vi kom oss hjem utpå kveld satt vi bare her og gapa , mette og fornøyde.

 De unge dro på fest på Fjellestua utpå kveld og jeg var sjåfør. Men det merkes at selv de unge blir gamlere for den hentinga om natta er slett ikke så seint på natta som før lenger .
 Lørdag var gubben ikke noe særlig på beina . Jeg hverken så eller hørte så mye til han den dagen nei. På slike dager ligger han mest . Dina går inn i sykepleiemodus når han har slike dager og hun viker ikke fra han i det hele tatt. Er knapt nok ut og tisser ! Ungdommene dro på familieselskap i Flesberg . Det var en flott dag med sol og ikke så mye vind . Noe mer skyet ble det etterhvert men flott allikevel. Luna og jeg gikk en tur til Glanarberget i sola vi.

Tror ikke gubben merka jeg var borte engang. Men slik er nå bare dette gale livet vårt. Å ha en usynlig sykdom kan være verre enn noe annet det . Det er jo bare når du er på beina at folk ser deg . Alle de andre dagene er det ingen som ser deg . Ja bortsett fra kjerringa da... Da ligger du bare der og er syk for deg selv. Så er det noe jeg har lært de siste 15 åra så er det at så lenge man ikke lever med den som er syk vet man ikke noe som helst om hvordan han har det . Derfor er det kanskje lurt å ikke mene så mye om ting man ikke har peiling på. Det er så lett å tenke at folk ser så godt ut . Kall dem snyltere eller trygdemisbrukere eller tenke at de er late. Ikke tenk noe som helst hvis du ikke har bodd i kroppen til den du snakker om . Ting er ofte ikke slik de ser ut til å være.
Men lørdag var jo påskeaften da. Den dagen alle pleier å spise masse mat og ha selskap. Ikke her i huset nei. Vi spiste brødskive et par ganger og utover det tok vi livet helt med ro. Vi støyer ikke mye på slike dager . Ingunn kom hjem utpå kveld og det ble en stille rolig kveld  før vi la oss tidlig . Men vi kosa oss nå likevell da . Viktigste er jo å være sammen .  Jeg fikk forresten strikket nesten ferdig den lille kjolen til den lille frøkna vi venter på. Disse trønderne var forresten i Rendalen i påsken og på fredag fikk jeg film fra Amund om at de hadde gått 1 mil på ski den dagen. Det er ganske sprekt av en som er inne i 9 mnd av graviditeten !

Søndag våknet vi opp til grått vær. Ikke noe særlig kaldere men grått.  Men om været var grått så var formen til gubben bedre. Hurra ! Etter frokost pakka vi 3 mennesker og 3 hunder inn i rexton og så kjørte vi ned til Veggli og tusla rundt Kjørkjebygde . Ja vi tusla, det gikk ikke fort, men det gjorde godt . Hjemme igjen starta jeg på dagens middag . Jeg skulle lage lammesteik. Ja steika hadde jeg putta i ovnen tidlig på morningen. Der sto den på lavest mulig varme og godgjorde seg i 4,5 timer. Da var det perfekt ! (om jeg så må si det sjøl ). Jeg er 54 år gammel og jeg har aldri steik lammesteik før. Så, da var det var kanskje på tide da. Lam og sau har aldri vært favorittkjøtt rett og slett. Men jeg har spist det da , når jeg må.. Men denne gangen hadde jeg bestemt meg for å prøve. Steika ble proppa full med hvitløk og rosmarin. Sausen ble proppa med rødvin. Og maten ble deilig !! Så vet man det , man kan det også hvis man vil.  Resten av den dagen ble viet Netflix og strikking og påske-egg-spising. Slaraffenliv ! Og nå er det altså siste dagen før det er full fart igjen.  I dag er himmelen litt mindre grå og temperaturen ser ut til å være stigende. Det er da også meldt mildvær utover i uken. I dag reiser påskegjestene våre igjen og innen kvelden er vel påskepynten stappa vekk og huset støvsuga og rydda tenker jeg . Nå veit jeg at den travleste tiden på jobb begynner . Våren er alltid travel den . Både på jobb og privat. Det er akkurat som om farten øker på alt når dagene blir lysere og lenger . Men en herlig tid er det .

Utpå dag skal jeg ned og besøke den lille damen på heimen . Jeg tar med meg dagboken til moster Solveig og leser noen stubber fra den for mor. Hun lyser opp når jeg leser om ting fra barndommen deres. Moster er flink til å fortelle og boken er veldig verdifull. Mor og far har aldri fortalt meg så mye om sånne ting . Jeg tror de fortalte mer til Ingrid. Hvorfor ikke jeg fikk høre mer vet jeg ikke. Kanskje jeg ikke ville lytte.?. Kanskje jeg ikke hadde bedre vett . I dag skulle jeg ønske jeg visste mer og derfor er denne boken gull verdt for meg også. Noen ganger tenker jeg at vi burde alle skrive ned det vi husker fra barndommen vår. Det vil alltid være slik at før eller siden er det noen som trenger å vite noe . Vi vil kanskje alle være en viktig brikke i noens liv en eller annen gang . Men så var det det å få satt seg ned og gjort det da.
Men nå har visst jeg skrevet nok her ihvertfall.Dette ble jo en laaaang påskeavhandling det . Jeg har ikke fått vært i kirken i påsken og vi har ikke fått vært på besøk til noen . Ikke har vi hatt gjester og ikke har vi vært på fjellet . Men så gjør vi det en annen gang da.

Nyheter har jeg ikke hverken sett eller hørt og samme kan det være også.  Men i går kveld fikk vi med oss to dokumentarer på TV som jeg syntes var veldig spennende og interessante. Den første var programmet "Veien hjem" som handlet om Veronica Orderud. Jeg har alltid lurt på om dette kan være norgeshistoriens største justismord. Så vidt jeg vet er det kun dømt på indisier og det til Norges strengeste straff. hm.. Men hvem vet . Uansett var det en sterk historie om damens liv , tro og ikke minst fremtidshåp. Etterpå så vi en dokumentar om Kåre Willoch. Det er en mann jeg virkelig har stor respekt for. Jeg tror han kan være en av de viktigste politikerne vi har hatt og jeg tror han er en veldig , veldig klok mann. Og for en kunnskapsrik mann !

Noen bilder har det blitt men slett ikke så mange . Har bare ikke falt seg sånn. Og så får vi bare si takk for denne gang til påskekyllinger og harepuser . Og ønske grønne flekker og blomster velkommen te gards !

Ingen kommentarer: